Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 mai 2015

Curiozitati despre reptile

              Reptilelor li se atribuie adesea eticheta de animale agresive, periculoase, reci, care iti fac sangele „sa inghete”. Mai jos vom vedea ca de fapt sunt animale extrem de captivante, care merita mai multa intelegere din partea noastra.

- Exista 8240 de specii de reptile, care traiesc pe aproape fiecare continent al lumii, exceptand Antarctica, unde este prea frig.

- Ele traiesc pe pamant de aproximativ 200 de milioane de ani, cu mult inaintea omului.

- Termenul de „animale cu sange rece” nu e tocmai adevarat. Reptilele sunt poikiloterme, ceea ce inseamna ca isi regleaza temperatura corpului din surse  externe. Organismul lor nu are posibilitatea sa-si controleze temperatura interna asa cum fac mamiferele.

- Sunt cele mai longevive animale de pe pamant: specii de testoase cum ar fi Aldabra, pot trai mai mult de 150 de ani. Aligatorii pot depasii 70 de ani, iar pitonii reticulati 40 de ani.

Clasa reptilelor inglobeaza 4 mari grupuri: crocodilii, testoasele, tuatara, serpii si soparlele (apartinand aceluiasi ordin).

- Dintre cele peste 3000 de specii de serpi, doar 500 sunt veninosi.

- In Australia situatia este total opusa, numarul serpilor veninosi il depaseste pe cel al serpilor neveninosi.

           Tuatara este o specie rara de reptile, regasita doar in noua Zeelanda. Desi asemanatoare cu o soparla, tuatara are o conformatie anatomica unica a ochilor si maxilarelor, ce o diferentiaza de alta reptile. De asemenea poate trai si la temperaturi de sub 4 grade Celsius, o raritate in clasa reptilelor.
          Testoasele exista pe pamant inca dinaintea aparitiei dinozaurilor.
 Cea mai mica soparla din lume este o specie rara de gecko, originara din Insulele Virgine, care masoara sub 2 cm.
          Dragonii de Kmomodor, o specie veninoasa de soparla, de dimensiuni mari, sunt singurele reptile care au fost vazute jucandu-se intre ele.
          Soparla texana cu corn poate tasni sange din ochi. Este o modalitatea deosebita de aparare. Jetul poate fi aruncat pana la 3 metri.
 Cameleonii isi pot misca ochii in directii diferite in acelasi timp.
Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ trăiesc în insula Madagascar ( Africa) . Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume, fiind unică și prin faptul că numără 59 de specii diferite, care nu se găsesc decât în Madagascar.
          
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu